Οι προτάσεις του Δήμου Βελβεντού για επενδυτικές ευκαιρίες στη χωρική αρμοδιότητά του

     
panoramic dimos velventou with logo

Αυτές είναι οι προτάσεις του Δήμου Βελβεντού που απέστειλε προς την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας ενόψει του νέου χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων και των ευνοϊκών κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας από την Κυβέρνηση και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση

 

1.  Αξιοποίηση των κατασκηνώσεων της Αγίας Τριάδας με την μετασκευή τους σε  τουριστική υποδομή

Η πρόταση έχει τεθεί αρχικά κατά τη διάρκεια της δημόσιας  διαβούλευσης που έκανε η Περιφέρεια για την απολιγνιτοποίηση, στο Πνευματικό  Κέντρο Βελβεντού, στις 23/7/2020.  Ο Δήμος διαθέτει ιδιόκτητη έκταση περίπου έντεκα (11) στρεμμάτων, εντός της  οποίας κατασκευάστηκε κατασκηνωτική εστία με οκτώ (8) κτίρια διαμονής και  άλλα τέσσερα (4) βοηθητικών χρήσεων. Η λειτουργία των κατασκηνώσεων  σταμάτησε προ πολλών ετών και από το Δήμο έγινε προσπάθεια εκμίσθωσης του  χώρου σε ιδιώτες. Η προσπάθεια απέβη άκαρπη. Η άποψη των ιδιωτών που αρχικά  ενδιαφέρθηκαν για τις κατασκηνώσεις ήταν, ότι τα παιδιά προτιμούν παραθαλάσσιες υποδομές και όχι ορεινές. Η σκέψη λοιπόν και η πρόταση είναι να μετασκευαστούν τα κτίρια σε ξενοδοχειακή ή άλλη τουριστική υποδομή από ιδιώτη με κάποια συμβολική κυρίως ενοικίαση του χώρου. Παράλληλα να κατασκευαστεί αναβατήρας με σταθμό επιβίβασης τις δημοτικές εκτάσεις πέριξ του Δημοτικού Σταδίου και σταθμό αποβίβασης τις σημερινές κατασκηνώσεις. Ο Δήμος μπορεί να διαθέσει την έκταση των κατασκηνώσεων και τις αναγκαίες εκτάσεις πέριξ του Δημοτικού Σταδίου σε ιδιώτη και ενδιαφέρεται κυρίως για τα παράπλευρα οφέλη που θα δημιουργήσει αυτή η υποδομή στην απασχόληση και στους άλλους δείκτες της τοπικής οικονομίας.

2.  Κατασκευή θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας για παιδιά σε τμήμα του οικοπέδου που διαθέτει ο δήμος δίπλα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το οποίο φιλοξενούσε κάποτε το Δασικό Φυτώριο Βελβεντού.

Το Δασικό Φυτώριο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2013. Το οικόπεδο γειτνιάζει με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες αναβαθμίζονται σήμερα. Παράλληλα είναι δίπλα στο Δημοτικό Τουριστικό Κέντρο ΜΕΤΟΧΙ. Μπορεί συνεπώς να κατασκευαστεί είτε από το Δήμο εξ αρχής και να εκμισθωθεί σε ιδιώτη είτε να κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτη που θα ενδιαφερθεί να μισθώσει το χώρο. Μια υποδομή αυτής της μορφής θα αποτελέσει πόλο έλξης για παιδιά και γονείς από όλη την περιοχή και θα αυξήσει κατακόρυφα την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Ο Δήμος ενδιαφέρεται κυρίως για τα παράπλευρα οφέλη που θα δημιουργήσει αυτή η υποδομή στην απασχόληση και στους άλλους δείκτες της τοπικής οικονομίας.


3. Δικτύωση με φυσικό αέριο του οικισμού Βελβεντού από ιδιωτική εταιρεία.

Από την αρχή της θητείας αυτής της δημοτικής αρχής αναζητήθηκε τρόπος δικτύωσης του οικισμού με φυσικό αέριο με την μέθοδο CNJ. Βρέθηκε ιδιωτική εταιρεία (HENGAS, θυγατρική της EDIL που κατασκευάζει ανάλογο δίκτυο στον Δήμο Δεσκάτης), η οποία προσφέρεται να κατασκευάσει το δίκτυο αδαπάνως για το Δήμο με την προϋπόθεση, ότι θα προμηθεύει με φυσικό αέριο το δίκτυο για μια διάρκεια είκοσι περίπου ετών. Το εγχείρημα θα είναι βιώσιμο εφόσον δικτυωθούν όλες οι κατοικίες, οι εμπορικές υποδομές, οι συνεταιρισμοί και τα δημοτικά και δημόσια κτίρια. Στην περίπτωση αυτή έχει ήδη ζητηθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η οικονομική συμμετοχή της για επιχορήγηση του εγχειρήματος στο τμήμα των ιδιωτικών και δημοσίων συνδέσεων, ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 2.500–3.300 ευρώ ανά κτίριο. Ανάλογη αντιμετώπιση με την κάλυψη της οικονομικής συμμετοχής των ιδιωτικών και δημόσιων συνδέσεων έγινε στην περίπτωση της Μεγαλόπολης Αρκαδίας μέσω του ΕΣΠΑ. Η δαπάνη είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ μέχρι τις 31/12/2023.


4. Κατασκευή πάρκου άθλησης στο φαράγγι του Σκεπασμένου.

Το φαράγγι «Σκεπασμένο» έχει χαρακτηριστεί ως τόπος απείρου φυσικού κάλλους και έχει εξωραϊστεί από το Δήμο το 2005 μέσω του προγράμματος ΟΠΑΑΧ με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ασφαλούς πρόσβασης και χώρων αναψυχής. Αποτελεί την κατάληξη μιας διαδρομής 22 καταρραχτών που ξεκινούν από το Καταφύγι (1500 μ. υψομ) και καταλήγουν στην σημερινή είσοδο του φαραγγιού δίπλα από το Βελβεντό. Είναι ασφαλισμένο για την εκτέλεση του αθλήματος cannyoning από τον αναγνωρισμένο Σύλλογο Εξερεύνησης Φαραγγιών, ο οποίος και συχνά το αξιοποιεί με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Το φαράγγι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το φαράγγι είναι αποκλειστικά δασικός χώρος και ο δήμος με χρησιδάνειο αξιοποιεί ένα αγρόκτημα στην είσοδο του φαραγγιού για στάθμευση αυτοκινήτων και για καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Στο φαράγγι αυτό μπορούν να κατασκευαστούν πρόσθετες υποδομές άθλησης (via ferrata, εναέρια διαπέραση, εναέριες γέφυρες, στίβος περιπέτειας, στίβος αναρρίχησης, δενδρόσπιτα, εναέριες κρεμαστές γέφυρες κ.λ.π.) από τον Δήμο και με την άδεια φυσικά του δασαρχείου, ώστε να προσφέρει μια μεγαλύτερη ποικιλία δυνατοτήτων άθλησης και επισκεψιμότητας. Εφόσον κατασκευαστούν τέτοιες υποδομές είναι εύκολο για ιδιώτες επενδυτές που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό βουνού να το αξιοποιήσουν αφήνοντας όλα τα παράπλευρα οφέλη στην τοπική κοινωνία.

5. Αξιοποίηση του βουνού από ιδιωτικές επιχειρήσεις 

Η οροσειρά των Πιερίων είναι ένα ήπιο βουνό και ο Δήμος Βελβεντού έχει στην χωρική του αρμοδιότητα ένα μεγάλο μέρος έκτασης περίπου 100.000 στρεμμάτων. Ήδη λειτουργούν σε διάφορες θέσεις τρία απολύτως οργανωμένα ορειβατικά καταφύγια (του Ορειβατικού Συλλόγου Βελβεντού, του ΕΟΣ Κοζάνης και του ΣΕΟ
Κοζάνης). Από το 2005 έχουν σημανθεί από το Δήμο μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος 3 ορειβατικά μονοπάτια. Από την κορυφογραμμή των Πιερίων διέρχεται και το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4. Στο βουνό αυτό μπορούν να αναπτυχθούν αθλητικές δραστηριότητες βουνού από ιδιώτες, π.χ. πεζοπορία, ορειβατικός μαραθώνιος, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς κλπ


6. Μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

Το Βελβεντό με τη πληθώρα παραγωγικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα,  αποτελεί την ιδανική περιοχή για επενδυτικά σχέδια σχετικά με τη μεταποίηση και την επεξεργασία φρούτων και λαχανικών. Ήδη υπάρχουν έτοιμες προτάσεις από ιδιώτες και μελέτες που περιμένουν την πρώτη ευκαιρία για ένταξη σε επενδυτικά και επιχειρησιακά προγράμματα (Αναπτυξιακός Νόμος, ΣΔΑΜ, κτλ.). Εφόσον τέτοιες προτάσεις υλοποιηθούν θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας, προσφέροντας όλα τα παράπλευρα οφέλη στους δείκτες της τοπικής κοινωνίας.7. Kατασκευή φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 700 KW

Εγκρίνει κατά πλειοψηφία την πρόταση του Δημοτικού Συμβούλου, κου Τέτου Νικολάου για την κατασκευή φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 700 KW περίπου από τον Δήμο μέσω ενεργειακής Κοινότητας, σε κάποια διαθέσιμη έκταση, με στόχο αυτό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα κυρίως του Δήμου, ώστε να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών για τον κοινόχρηστο φωτισμό.

 


Πηγή

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο?

Στείλτε μας τα σχόλια σας!

(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)