`Απομόνωση` φέρνει το κλείσιμο μιας γέφυρας
Άρχισαν τα έργα αποκατάστασης της στατικότητας της γέφυρας Σερβίων, «διαμελισμένα» χωριά και ταλαιπωρία σε κατοίκους, επιχειρήσεις και αγρότες.
Τα πάνω κάτω στις ζωές περίπου 15.000 ανθρώπων που κατοικούν στις περιοχές της Κοζάνης, των Σερβίων και του Βελβεντού, φέρνει το καθολικό κλείσιμο από τις 16 Μαρτίου της δεύτερης μεγαλύτερης γέφυρας της χώρας, αυτής των Σερβίων, καθώς ρωγμές, διαβρώσεις και οξείδωση του οπλισμού, δεν την καθιστούν ασφαλή. Έτσι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης των προβλημάτων στατικότητας της γέφυρας, η απόσταση Σέρβια-Κοζάνη που ήταν 28χλμ με τα νέα δεδομένα αυξάνεται στα 52χλμ, καταδικάζοντας σε απομόνωση και ταλαιπωρία κατοίκους και δεκάδες επιχειρήσεις. Το κλείσιμο της γέφυρας προκάλεσε νέα προβλήματα στην μεταφορά προϊόντων για τους αγρότες και τους καταστηματάρχες αλλά και στην μεταφορά των μαθητών.
Tα έργα αποκατάστασης ξεκίνησαν ήδη, όπου ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εργασιών κλεισίματος των ρωγμών και ταυτόχρονα ενίσχυσης με οπλισμό στο προβληματικό σημείο των δύο τενόντων της γέφυρας Σερβίων, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη να εκτιμά ότι εργασίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο μηνών.
Για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, η πρόσθετη αυτή παρενέργεια αυξάνει το κόστος των πρώτων υλών αλλά και των προϊόντων. Για το επιχειρηματικό σκέλος των παρενεργειών σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη αναζητείται λύση αποζημίωσης μέσω νομοθετικής ρύθμισης. «Η οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και ομάδων παραγωγών του πρωτογενούς τομέα είναι σημαντική εξαιτίας του κλεισίματος της γέφυρας και γι’ αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μια καταγραφή των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία ώστε να ζητήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση την ενίσχυση έναντι των απωλειών που έχουν υποστεί», είπε.
«Είμαστε μάλιστα σε μια περίοδο, όπου οι αγρότες του Βελβεντού χρειάζονται λίπασμα για τα ροδάκινα και τα φορτηγά που μας προμηθεύουν πρέπει τώρα να μπουν σε αυτή σειρά των πολλών φορτηγών. Τι θα γίνει όταν θα πρέπει να μπαίνουν ακόμα πιο μαζικά στην περιοχή ώστε να φορτώσουν τα ροδάκινα που θα φεύγουν απο εδώ προς όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό;» διερωτάται ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.
Πάντως, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η τελευταία καταγεγραμμένη επιθεώρηση της γέφυρας Σερβίων που δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975 και είναι μήκους 1,4 χιλιομέτρων, είχε γίνει το 1995!
Πως σας φάνηκε το άρθρο?
Στείλτε μας τα σχόλια σας!
(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)