Η Κοζάνη στους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους – Τι προτείνεται για Σέρβια, Βελβεντό, Σιάτιστα, Αιανή, Κρόκο
Εγκρίθηκε η αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Βασικοί πόλοι και άξονες ανάπτυξης
1. Βασικός πόλος ανάπτυξης εθνικής εμβέλειας ορίζεται η Κοζάνη, η οποία σύμφωνα με το Γενικό Πλαίσιο Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης κατατάσσεται στους δευτερεύοντες εθνικούς πόλους.
2. Πόλοι ανάπτυξης με ειδικό εθνικό και περιφερειακό ρόλο ορίζονται η Καστοριά, λόγω του ρόλου της ως κέντρου ενός από τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας (γουνοποιία) και η Φλώρινα, λόγω του ρόλου της ως κομβικό κέντρο ανάπτυξης διασυνοριακής-βαλκανικής συνεργασίας και διασυνοριακού τοπίου ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Σε περίπτωση μελλοντικής αναθεώρησης της χωρικής διάρθρωσης και δομής του οικιστικού δικτύου της Χώρας, προτείνεται η αναβάθμιση της Καστοριάς και της Φλώρινας σε λοιπούς εθνικούς πόλους.
3. Πόλοι ανάπτυξης περιφερειακής εμβέλειας με την ακόλουθη διάκριση:
– Πρωτεύοντες περιφερειακοί πόλοι ορίζονται τα Γρεβενά, ως έδρα Περιφερειακής Ενότητας, καθώς και η Πτολεμαΐδα, ο ρόλος της οποίας συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας.
– Δευτερεύοντες περιφερειακοί πόλοι ορίζονται το Άργος Ορεστικό, η Σιάτιστα, το Αμύνταιο, η Δεσκάτη, τα Σέρβια και ο Βελβεντός που αποτελούν τα δυναμικότερα ημιαστικά κέντρα της Περιφέρειας με ειδικό ρόλο το καθένα
Διάρθρωση και ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου
1. Η ιεράρχηση του οικιστικού δικτύου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας λαμβάνει υπόψη τις κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου ΧΣΑΑ και έχει ως εξής:
– Στα κέντρα τρίτου επιπέδου κατατάσσεται η Κοζάνη καθώς αποτελεί δευτερεύοντα εθνικό πόλο.
– Στα κέντρα τετάρτου επιπέδου κατατάσσονται η Καστοριά, λόγω του ρόλου της ως κέντρου ενός από τους δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους της οικονομίας, και η Φλώρινα, λόγω του ρόλου της ως κομβικό κέντρο ανάπτυξης διασυνοριακής- βαλκανικής συνεργασίας και χώρο διασυνοριακού τοπίου ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Ως εκ τούτου, και τα δύο κέντρα προτείνονται ως λοιποί εθνικοί πόλοι.
– Στα κέντρα πέμπτου επιπέδου κατατάσσονται η Πτολεμαΐδα και τα Γρεβενά, καθώς εντάσσονται στην κατηγορία λοιπά κέντρα Περιφερειακών Ενοτήτων και αστικά κέντρα άνω των 10.000 κατοίκων.
– Στα κέντρα έκτου επιπέδου κατατάσσονται η Σιάτιστα, το Άργος Ορεστικό, το Αμύνταιο, η Δεσκάτη, τα Σέρβια και ο Βελβεντός που είναι αφενός έδρες Καλλικράτειων Δήμων και αφετέρου αποτελούν μεγάλα κέντρα των προτεινόμενων ενδοπεριφερειακών αναπτυξιακών ενοτήτων.
– Στα κέντρα έβδομου επιπέδου κατατάσσονται το Νεστόριο και ο Λαιμός ως έδρες Καλλικράτειων Δήμων που δεν εντάσσονται σε κάποιο από τα παραπάνω επίπεδα καθώς και ορισμένοι δυναμικοί οικισμοί, όπως η Αιανή, ο Κρόκος, η Νεάπολη, το Τσοτύλι, η Μεσοποταμία, ο Φιλώτας, το Λιβαδερό και το Τρανόβαλτο, οι οποίοι επιδεικνύουν ιδιαίτερη τοπική αναπτυξιακή δυναμική και λειτούργησαν στο παρελθόν ως έδρες Καποδιστριακών Δήμων. Οι προαναφερόμενοι οικισμοί κρίνεται ότι λειτουργούν ως συμπληρωματικά κέντρα αναπτυξιακών ενοτήτων. – Στα κέντρα όγδοου επιπέδου κατατάσσονται όλοι οι υπόλοιποι οικισμοί της Περιφέρειας
Τι προτείνεται
– Για τα Σέρβια και τον Βελβεντό προτείνεται η μεταξύ τους δικτύωση ώστε να αποτελέσουν ένα ισχυρό δίπολο αγροτικής ανάπτυξης, προώθησης τοπικών προϊόντων ποιότητας, ειδικότερα οπωροφόρων και κρασιού, και τουριστικής ανάπτυξης της Ειδικής Χωρικής Ενότητας Πιερίων-Πολυφύτου.
– Στη Σιάτιστα και στη Δεσκάτη, λαμβάνοντας υπόψη και τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Βιομηχανία, κρίνεται σκόπιμη η προώθηση Επιχειρηματικών Πάρκων με έμφαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
– Η Αιανή καλείται να λειτουργήσει ως κέντρο πολιτισμού και τουρισμού.
– Η Νεάπολη και το Τσοτύλι καλούνται να ενισχύσουν τον ρόλο τους ως κέντρα ανάπτυξης και ανάδειξης της Ειδικής Χωρικής Ενότητας Γράμμου-Όντριας- Βοΐου.
– Ο Κρόκος καλείται να ενισχύσει τον ρόλο του ως δυναμικό κέντρο αγροτικής ανάπτυξη
– Το Λιβαδερό καλείται να ενισχύσει τον ρόλο του ως παραδοσιακό κέντρο κτηνοτροφίας και προτείνεται να αποτελέσει μαζί με την Ελάτη ένα δυναμικό δίπολο-κέντρο κτηνοτροφικής ανάπτυξης.
– Το Τρανόβαλτο, λόγω της παραγωγικής του εξειδίκευσης στον κλάδο του μαρμάρου, καλείται να ενισχύσει τον ρόλο του ως παραγωγικό κέντρο εξόρυξης μαρμάρου.
της Ιωάννας Παπαδημητρίου
Πως σας φάνηκε το άρθρο?
Στείλτε μας τα σχόλια σας!
(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)