Προ των πυλών το φυσικό αέριο σε τρεις δήμους της Δυτικής Μακεδονίας
Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένονται οι πρώτες συνδέσεις σε Βελβεντό, Βόιο και Σέρβια - Σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος
Σάρκα και οστά παίρνει ένα χρόνιο αίτημα των δήμων Βελβεντού, Boΐου και Σερβίων της Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη δικτύου διανομής φυσικού αερίου.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε στη συνέχεια να δημοπρατηθεί.
Το έργο, που αποτελεί αποτέλεσμα της σύμπραξης και της επίμονης προσπάθειας των τριών δημάρχων, οι οποίοι το διεκδικούσαν επί σειρά ετών, αφορά στην κατασκευή δικτύου διανομής χαμηλής πίεσης, συνολικού μήκους 41 χιλιομέτρων και τεσσάρων μονάδων αποθήκευσης φυσικού αερίου υψηλής πίεσης (CNG). Η τροφοδοσία θα γίνεται από μονάδες συμπιεσμένου αερίου είτε της Θεσσαλονίκης είτε των Τρικάλων, όπου το CNG θα μεταφέρεται, θα αποσυμπιέζεται στους σταθμούς και θα τροφοδοτεί το δίκτυο χαμηλής πίεσης. Οι εργασίες περιλαμβάνουν επίσης την εγκατάσταση συστήματος απομακρυσμένης παρακολούθησης και διαχείρισης για κάθε ένα από τους επιμέρους δήμους.
Σύμφωνα με την εταιρεία Hengas που έχει αναλάβει το έργο, σε περίπου δύο μήνες θα αρχίσουν οι σκαπτικές εργασίες και εντός 2024 θα γίνει η πρώτη τροφοδότηση του δικτύου. Στο δίκτυο θα συνδεθούν κατά προτεραιότητα δημόσια κτήρια, επιχειρήσεις και οικίες στους οικισμούς Βελβεντού, Σερβίων, Πλατανορεύματος, Καστανιάς, Ν. Λάβας, Σιάτιστας και Νεάπολης και μάλιστα με απαλλαγή από τα τέλη σύνδεσης για όσους υποβάλουν αίτηση μέχρι το 2025. Δέσμευση της εταιρείας είναι ότι θα καλύψει το 100% του δηλωθέντος ενδιαφέροντος από οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.
Οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη
Η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου στους τρεις δήμους της Κοζάνης που δεν είναι ενταγμένοι στην τηλεθέρμανση, θα έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους κατοίκους, που δαπανούν αρκετές χιλιάδες ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο ή ξύλα, προκειμένου να ζεσταίνονται τον χειμώνα που διαρκεί οχτώ με εννέα μήνες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους τρεις δημάρχους, θα έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον, δεδομένου ότι πρόκειται για πράσινη ενέργεια, ενώ θα αποτελέσει κίνητρο για εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων με υψηλό κόστος ενέργειας.
«Το έργο είναι προϊόν της συνεργασίας των τριών δήμων. Το κυνηγούσαμε 4,5 χρόνια. Η κυβέρνηση αναγνώρισε την αναγκαιότητα, γι’ αυτό και το ενέταξε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που είναι το πιο «σκληρό» πρόγραμμα. Διεκδικούσαμε να έρθει το φυσικό αέριο με το δίκτυο, όμως δεν γινόταν, οπότε στραφήκαμε στη λύση της μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, που θα έρχεται συμπιεσμένο με φορτηγά, θα αποσυμπιέζεται στη μονάδα και στη συνέχεια θα διανέμεται. Θέλουμε με αυτό να στηρίξουμε όλα τα δημόσια κτήρια, τις επιχειρήσεις που θέλουν να συνδεθούν και όλα τα νοικοκυριά», είπε στη Voria.gr ο δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου.
Ο δήμαρχος ανέφερε πως η περιοχή χρησιμοποιούσε πετρέλαιο μέχρι το 2013, όταν ανέβηκαν πολύ οι τιμές και ένα νοικοκυριό χρειαζόταν περί τις 5.500 ευρώ για να βγάλει τον χειμώνα. Έτσι, άλλοι στράφηκαν στο υγραέριο, άλλοι σε αντλίες θέρμανσης που αφενός καταναλώνουν πολλή ενέργεια, αφετέρου δεν έχουν την ίδια απόδοση στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι περισσότεροι στις ξυλόσομπες, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται πολύ η ατμόσφαιρα με αιθαλομίχλη.
Αντίστοιχα στον δήμο Βοΐου, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Χρήστος Ζευκλής, δεδομένης της έλλειψης ξυλείας, ο κόσμος χρησιμοποιεί πετρέλαιο με μεγάλο κόστος για να καλύψει το κόστος. «Είμαστε σε μία περιοχή που έχει εννέα μήνες χειμώνα και κατά 80% καίει πετρέλαιο», σημείωσε και πρόσθεσε πως οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι ίδιες μιας και ορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι είναι δεδομένο πως θα υπάρξει ενδιαφέρον για σύνδεση, επισημαίνοντας ότι στο αντίστοιχο δίκτυο που κατασκευάζει αυτή τη στιγμή ο δήμος στη Γαλατινή, από το σύνολο των 650 σπιτιών του οικισμού, τα 360 έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οι τρεις δήμαρχοι διεκδικούν και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσα από το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προκειμένου οι πολίτες να χρηματοδοτηθούν και για το κόστος της εγκατάστασης (σωληνώσεις και λέβητες), που υπολογίζεται σε 1.500, όπως ακριβώς έγινε και στον δήμο Μεγαλόπολης που επίσης βιώνει τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης.
Πως σας φάνηκε το άρθρο?
Στείλτε μας τα σχόλια σας!
(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)