Σύνδεση

Σύνδεση

Το Βελβεντό

                      
                          Το Βελβεντό βρίσκεται 33 χιλ. βορειοανατολικά της Κοζάνης, στους πρόποδες των Πιερίων, κτισμένο σε υψόμετρο 450 μέτρων. Είναι Δημοτική Περιφέρεια του δήμου Σερβίων-Βελβεντού που περιλαμβάνει και τους ορεινούς οικισμούς Παλιγράτσανου, Καταφυγίου, Αγίας Κυριακής και Πολύφυτου. Τα αξιόλογα μνημεία ελληνιστικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων μαρτυρούν οτι η κατοίκηση της περιοχής είναι συνεχής και χάνεται στο βάθος του χρόνου.

Από τον 16ο αιώνα το Βελβεντό αναπτύσσεται σε μια ακμάζουσα κωμόπολη. Το 1773 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ιδρύει ελληνική σχολή και η λειτουργία του είναι συνεχής μέχρι το 1912. Από το 1815 λειτούργησε η δανειστική βιβλιοθήκη Βελβεντού.

Στο διάστημα 1767-1773 επισκέπτεται το Βελβεντό ο Κοσμάς ο Αιτωλός.

Από το Βελβεντό κατάγονται εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο Σταμάτης Κλεάνθης, αρχιτέκτονας, που εκπόνησε το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας, ο παιδαγωγός Χαρίσιος Παπαμάρκος, ενώ από το χωριό Καταφύγι κατάγεται ο Γεώργιος Ζορμπάς γνωστός από το μυθιστόρημα «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη.

Στην περιοχή υπάρχουν περίπου 80 εκκλησιές κάποιες από τις οποίες αποτελούν λαμπρά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, όπως ο Άγιος Μηνάς(13ος αιώνας), ο Άγιος Νικόλαος (16ος αιώνας), η Κοίμηση της Θεοτόκου (1804), ο Άγιος Δημήτριος (14ος αιώνας), ο Προφήτης Ηλίας (1549), η μονή της Αγίας Τριάδας (15ος αιώνας).

Η λειτουργία μακρόβιων και καλά οργανωμένων αγροτικών συνεταιρισμών βοηθάει στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ποιότητας που διατίθενται στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

 

                                                                           Ονομασία

Για το όνομα της πόλης έχει διατυπωθεί η άποψη ότι προέρχεται είτε από το λατινικό Beneventum είτε από τις αρχαίες Ούαλλες, πόλη που αναφέρει ο Πτολεμαίος. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η ονομασία του οικισμού σχετίζεται με την αρχαία θρακική θεότητα Βενδώ. Λείψανα αρχαίου οικισμού έχουν εντοπιστεί στο ύψωμα «Παλιόχωρα», που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελβεντού.

                                                    


            

Αρχική       Ο Σύλλογος      Το Βελβεντό      Τα Νέα μας       Επικοινωνία         Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

  Copyright © 2015 - 2024   
     Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού     

                                                                   
 Designed by  
Tech Solutions PC