Σύνδεση

Σύνδεση

Γνωρίζοντας τις ευρωπαϊκές περιφέρειες: Η ΕΕ εγκαινιάζει το νέο Αγροτικό Παρατηρητήριο


agrotiko paratiritiro

 

Η Ευρωπαική Επιτροπή εγκαινίασε στις 26 Ιανουαρίου 2023 ένα νέο Αγροτικό Παρατηρητήριο το οποίο με ένα μόνο "κλικ" θα παρέχει στους χρήστες πληθώρα πληροφοριών για μια δεδομένη «αγροτική» περιοχή, καθώς και για περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «αστικές» ή «ενδιάμεσες» στις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα: πυκνότητα πληθυσμού, μέση απόσταση από εγκαταστάσεις περίθαλψης ή ταχύτητα ευρυζωνικής σύνδεσης σε οποιαδήποτε αγροτική περιοχή, δήμο ή περιφέρεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Παρατηρητήριο καθιστά δυνατή τη σύγκριση διαφορετικών περιοχών ώστε να αντικατοπτρίζονται οι πολλαπλές διαστάσεις και η ποικιλομορφία των αγροτικών περιοχών. Θα αξιοποιηθεί για τη διαμόρφωση των πολιτικών για τις αγροτικές περιοχές, την αξιολόγηση του αντικτύπου των πρωτοβουλιών της ΕΕ σε διάφορους τομείς πολιτικής και την παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά τους δείκτες που σχετίζονται με το αγροτικό σχέδιο δράσης της ΕΕ και το αγροτικό σύμφωνο. Επίσης, θα παρέχει τακτικά επικαιροποιημένα δεδομένα, μεταξύ άλλων για την περαιτέρω διαμόρφωση των πολιτικών.

Αυτή η ζωντανή πλατφόρμα, την οποία διαχειρίζεται το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC), θα επικαιροποιείται τακτικά με νέους δείκτες και απεικόνιση των δεδομένων.Τα δεδομένα είναι οργανωμένα σε διαφορετικές ενότητες.

Η ενότητα Rural Focus δείχνει πώς συγκρίνονται οι αγροτικές περιοχές σε κάθε χώρα με εκείνες που ταξινομούνται ως αστικές ή ενδιάμεσες χρησιμοποιώντας δείκτες στα ακόλουθα θέματα:

 • Δημογραφία και Μετανάστευση
 • Οικονομική ανάπτυξη
 • Αγορά εργασίας
 • Τουρισμός
 • Εκπαίδευση
 • Υποδομές & Προσβασιμότητα
 • Κοινωνική Ένταξη
 • Περιβάλλον και Κλίμα
 • Υγεία

Στην ενότητα "Τάσεις" (Trends) οι χρήστες μπορούν να απεικονίσουν σε χάρτη αυτούς τους δείκτες και να συγκρίνουν περιοχές, υποπεριοχές και δήμους. Όποτε είναι δυνατόν, εμφανίζονται επίσης μελλοντικές προβολές.

Στην ενότητα που ονομάζεται "Ο Τόπος μου" (My Place) δίνεται μια λεπτομερή επισκόπηση οποιουδήποτε δήμου. Στην περίπτωση μιας πόλης ή κωμόπολης, μπορεί να δείξει:

 • τον πληθυσμό, την πυκνότητά του και την εξέλιξή του διαχρονικά,
 • την κατανομή της χρήσης γης,
 • το ΑΕΠ,
 • την ευρυζωνική ταχύτητα,
 • τον διαθέσιμο αριθμό δωματίων για τουρισμό,
 • τις μέσες αποστάσεις από σχολεία, εγκαταστάσεις υγείας, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κινηματογράφους.

Στον ιστότοπο του οράματος για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ θα προστεθούν επίσης νέα συνεργατικά εργαλεία για την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινότητας του αγροτικού συμφώνου και όλων όσων επιθυμούν να αναλάβουν δράση για τις αγροτικές περιοχές.

Οι αγροτικές περιοχές της Ευρώπης παρέχουν τρόφιμα, στέγαση, θέσεις εργασίας και βασικές υπηρεσίες. Για να μπορέσουν οι αγροτικές περιοχές να συνεχίσουν να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο, το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα μακρόπνοο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ με ορίζοντα το 2040. Προσδιορίζει τομείς δράσης για ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές και ευημερούσες αγροτικές περιοχές και κοινότητες.

Περισσότερα από 60 δισ. ευρώ διατίθενται για την αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για την περίοδο 2023-2027.


Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ

 

 

 

Πηγή

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο?

Στείλτε μας τα σχόλια σας!

(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)

Ώρα

ΚΑΙΡΟΣ

18.49°C

Βελβεντός

Broken Clouds Humidity: 48%
Wind: NNW at 4.63 M/S

Ημερολόγιο

October 2023
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Αρχική       Ο Σύλλογος      Το Βελβεντό      Τα Νέα μας       Επικοινωνία         Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

  Copyright © 2015 - 2023   
     Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού     

                                                                   
 Designed by  
Tech Solutions PC