Σύνδεση

Σύνδεση

Μετάφραση

English French German Italian Portuguese Russian Spanish

Μια δεκάλεπτη ξενάγηση στο Φαράγγι Σκεπασμένου στο Βελβεντό, όπως την κατέγραψε ένας επισκέπτης.


faraggi skepasmenou

Ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή φαράγγια της Μακεδονίας που κινείται μέσα στην οργιαστική βλάστηση σχηματίζοντας μια σειρά από εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το φαράγγι Σκεπασμένο ή Σκεπασμένου βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων στα αντολικά του νομού Κοζάνης, κοντά στο Βελβεντό. Αναφέρεται και ως φαράγγι των «Εννιά Πιερίδων Μουσών», ενώ η ονομασία «Σκεπασμένο» προήλθε από ένα σημείο του φαραγγιού, όπου το ρέμα που το διασχίζει κρύβεται μέσα στη γη. Το φαράγγι έχει δημιουργηθεί από τα νερά του ρέματος της Λάφιστας, ή αλλιώς Λαφόρεμα, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Καταφύγι και καταλήγει στη τεχνητή λίμνη Πολυφύτου η οποία βρίσκεται περίπου 600 μέτρα από την είσοδο του φαραγγιού. Έχει μήκος περίπου 8 χιλιόμετρα και κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά και καλύπτει μια υψομετρική διαφορά που ξεκινάει από τα 450 μέτρα και φτάνει τα 1.350 μέτρα. Στην είσοδο του φαραγγιού έχει δημιουργηθεί ένας χώρος αναψυχής και ένα διαμορφωμένο μονοπάτι σας οδηγεί πιο ψηλά. Στο κατώτερο τμήμα του μονοπατιού, σχηματίζεται ένας καταρράκτης ύψους 40 μέτρων περίπου, με δύο ενδιάμεσες βαθμίδες. Η πεζοπορεία αποκαλύπτει μια σειρά από δέκα εντυπωσιακούς καταρράκτες που δημιουργούν περίπου είκοσι φυσικές λίμνες και ερείπια παλιών νερόμυλων, ενώ το πυκνό δάσος και τα ψηλά βράχια συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο της περιοχής.

Η βλάστηση γύρω από το φαράγγι είναι τόσο πυκνή που είναι κυριολεκτικά αδιάβατη. Το παρόχθιο δάσος περιλαμβάνει είδη, όπως πλατάνια, ιτιές και φράξους, ενώ οι πλαγιές καλύπτονται από θαμνώδη βλάστηση με είδη, όπως οστριές, γαύρους, κράτεγους, αγριοφουντουκιές, βελανιδιές, κ.ά. Στα πιο ψηλά σημεία ξεκινάνε πυκνά ελατοδάση. Στο περπάτημα του μπορεί κανείς να συναντήσει πολλά ενδιαφέροντα είδη της χλωρίδας. Από αυτά ξεχωρίζουν ο κρίνος Lilium chalcedonicum, η Pinguicula crystallina hirtiflora, το Anthericum liliago, η Digitalis grandiflora, η ίριδα Iris sintenisii και η καμπανούλα Campanula formanekiana.
Η απόσταση του Βελβεντού από την Αθήνα είναι 462 χλμ., από τη Θεσσαλονίκη 152 χλμ. και από τη Κοζάνη 34 χλμ. Το περπάτημα στο φαράγγι έχει διάφορες βαθμίδες δυσκολίας και πρέπει κανείς να μην υπερεκτιμά τις ικανότητες του. Χρειάζεται σχετική προσοχή, ιδιαίτερα στα πιο δύσβατα σημεία.

 Δείτε το βίντεο που ανέβασε στο Youtube ο χρήστης MotoWanax

 

 

Πηγή

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο?

Στείλτε μας τα σχόλια σας!

(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)

Ώρα

ΚΑΙΡΟΣ

17.9°C

Βελβεντός

Clear Sky Humidity: 72%
Wind: N at 2.06 M/S

Ημερολόγιο

September 2021
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Αρχική       Ο Σύλλογος      Το Βελβεντό      Τα Νέα μας       Επικοινωνία         Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

    Copyright © 2015 - 2021    
     Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού     

                                                                   
 Designed by  
Tech Solutions PC