Σύνδεση

Σύνδεση

Μετάφραση

enfrdeitptrues

Όλο το μεγαλείο της φύσης… στα ονειρικά Πιέρια Ορη – Το βίντεο του Μάνου Δημουδιά που παρουσιάζει τις αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές (Βίντεο & Φωτογραφίες)

     pieria orh dimoudias

Όλο το μεγαλείο της φύσης… στα ονειρικά Πιέρια Ορη. Ένας ορεινός όγκος με αμέτρητες κρυμμένες ομορφιές που μας περιμένουν να τις γνωρίσουμε. Ενας τόπος με τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού που δυστυχώς δεν αξιοποιούνται. Με ήπιες παρεμβάσεις και σεβόμενοι την φύση θα μπορούσαν να αναδειχτούν και να γίνουν πόλος έλξης για τον επισκέπτη. Μια από αυτές της τοποθεσίες είναι και ο χείμαρρος ¨ Γράτσανης¨ .

Με αυτές τις σκέψεις οδηγήθηκα στη δημιουργία αυτού του μικρού βίντεου, ώστε να αναδείξω την ¨κρυφή¨ αυτή τοποθεσία, καθώς και ως πρόταση και τροφή για σκέψη σε όλους τους ιθύνοντες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ιδιαίτερα τώρα που η απολιγνιτοποίηση είναι προ των πυλών και που η ανεμογεννήτριες τοποθετούνται ανεξέλεγκτα σε περιοχές Natura 2000.

Στον ορεινό όγκο των Πιερίων, στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Κοζάνης βρίσκετε το γραφικό χωριό Παλαιογράτσανο. Ανηφορίζοντας από το όμορφο Βελβεντό με προορισμό το Παλαιογράτσανο και λίγο πριν φτάσουμε σε αυτό συναντάμε το τελευταίο κιόσκι της διαδρομής.(φωτό 1) Από εκεί ξεκινάει χωματόδρομος που δυστυχώς ακόμη και μετά της εργασίες συντήρησης από μηχάνημα του στρατού πριν λίγες μέρες, ενδείκνυται μονό για οχήματα 4χ4. Μπορείτε να περπατήσετε σε μια διαδρομή 2 χιλιόμετρων, κάπου στα μέσα αυτής στα αριστερά υπάρχει ένας ακόμη μικρός καταρράκτης που και αυτός μετά βίας φαίνεται από την βλάστηση, παρόλο που βρίσκετε 10 μετρά από τον δρόμο (φωτό 2) επίσης ο επισκέπτης θα μπορέσει να θαυμάσει τους φυσικούς σχηματισμούς μπουχάρια (φωτό3). Μόλις φτάσετε, θα συναντήσετε την γέφυρα και το παλιό μονοπάτι που συνέδεε το Παλαιογράτσανο με το Πλατανόρεμα Σερβίων. Τα φράγματα δεν έχουν πρόσβαση (μονοπάτι) και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν αποφασίσετε να τα επισκεφθείτε.

Μάνος Δημουδιάς


pieria orh dimoudias2
Φώτο 1 Διαδρομή

 

 

pieria orh dimoudias
Φώτο 2 Μπουχάρια

 

 

pieria orh dimoudias3
Φώτο 3 Καταρράκτης

  

 

 

Πηγή

 

Πως σας φάνηκε το άρθρο?

Στείλτε μας τα σχόλια σας!

(Το e-mail σας δεν δημοσιεύεται)

Αρχική       Ο Σύλλογος      Το Βελβεντό      Τα Νέα μας       Επικοινωνία         Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

  Copyright © 2015 - 2022   
     Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού     

                                                                   
 Designed by  
Tech Solutions PC