Σύνδεση

Σύνδεση

Από το κλαδί στον καταναλωτή!
Το μυστικό για τη θρεπτική υπεροχή και αξία του
κλαρίσιου ροδάκινου του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού


asepop threptiki axia home

Η ποιοτική υπεροχή και η θρεπτική αξία των ροδάκινων Κοζάνης αναδείχθηκε σε εκδήλωση τύπου του οργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πωλήσεως Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Βελβεντού ΣΥΝΠΕ στο πλαίσιο της 17ης Γιορτής ροδάκινου και νεκταρινιού στο Βελβεντό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Οινοποιείο Βογιατζή, στο Βελβεντό Κοζάνης με αφορμή την ένταξη του Συνεταιρισμού στο τρίτο κατά σειρά συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα εμπορικής προώθησης των προϊόντων «FRUIT UP!», τριετούς διάρκειας και ύψους 1,8 εκατ. ευρώ που αφορά τις αγορές της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Η θρεπτική αξία του κλαρίσιου ροδάκινου προκύπτει από την παραδοσιακή πρακτική συγκομιδής και προώθησης στην αγορά: από το κλαδί οδηγείται κατευθείαν στην τελική του συσκευασία και στον καταναλωτή. Γι’ αυτό μπορεί να συγκομίζεται πιο ώριμο. Γι’ αυτό είναι και πιο νόστιμο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Το κλαρίσιο ροδάκινο διαφοροποιείται στο ότι η συγκομιδή του γίνεται με αντίσταση στην πίεση (με πιεσόμετρο τύπου Effegi και έμβολο διατομής 8 mm) η οποία μπορεί να κατέρχεται μέχρι και στα 2,5 κιλά, την ώρα που στο κοινό ροδάκινο η αντίσταση στην πίεση πρέπει να υπερβαίνει τα 3,5-4 κιλά ώστε να μην προκαλούνται ζημιές από την μηχανική καταπόνηση των καρπών.


asepop threptiki axia 3

Τα χαρακτηριστικά λοιπόν που ταυτοποιούν το κλαρίσιο ροδάκινο και το διαφοροποιούν από το κοινό ροδάκινο είναι:

  • Η υλοποίηση της διαλογής, τυποποίησης και συσκευασίας στο κτήμα και χωρίς τη μεσολάβηση μηχανών διαλογής – τυποποίησης και συσκευασίας και
  • Η διεξαγωγή της συγκομιδής των καρπών από το δένδρο σε προχωρημένο βαθμό ωρίμανσης, ώστε να παρουσιάζουν αντίσταση στην πίεση κατ’ ελάχιστο 2,5 κιλά.


    asepop threptiki axia 2



    Οι καλλιεργητές του συνεταιρισμού φροντίζουν προσωπικά τα κτήματα τους εφαρμόζοντας σύγχρονες φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας αλλά και σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Global G.A.P που διασφαλίζει την άριστη ποιότητα των ροδάκινων Velvita.  Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στους ανθρώπους του ΑΣΕΠΟΠ να επιλέγουν πιο νόστιμες ποικιλίες κι ας είναι πιο ντελικάτες, ακολουθώντας μία ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργητικών φροντίδων διασφαλίζοντας όλη τη νοστιμιά, το άρωμα και τη θρεπτική αξία του φρούτου.

    Ο Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας διευθυντής του εργαστήριου Δενδροκομίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης μιλώντας στην εκδήλωση επεσήμανε ότι οι συντελεστές της επιτυχίας του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού που κάνουν την ποιοτική διαφορά για τα ροδάκινα του Συνεταιρισμού είναι αφενός το μικροκλίμα της περιοχής και αφετέρου η ωρίμανση του καρπού πάνω στο δέντρο, η σωστή συγκομιδή σε ώριμο στάδιο και η συσκευασία με τις προδιαγραφές που θέτει ο Συνεταιρισμός.

    Ο ίδιος εξήγησε ότι διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή γευστική ποιότητα των ροδακίνων (σκληρή υφή, έλλειψη αρώματος και γεύσης) αποδίδεται πρωτίστως στο γεγονός ότι αυτά συγκομίζονται νωρίς, προτού δηλαδή ο καρπός προλάβει να ωριμάσει κατάλληλα πάνω στο δένδρο ώστε να αποκτήσει όλες τις οργανοληπτικές και θρεπτικές του ιδιότητες. Προηγούμενα στοιχεία της ερευνητικής μας ομάδας έχουν αναδείξει την πρόωρη συγκομιδή των ροδάκινων ως τον πιο σημαντικό παράγοντα της χαμηλής τους γευστικής ποιότητας.

    Ο κ. Μολασιώτης υπογράμμισε ότι «στα διατροφικά-βιοενεργά πλεονεκτήματα της κατανάλωσης του ‘κλαρίσιου ροδάκινου Βελβεντού’ συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού έργου, και η υψηλή αντιοξειδωτική τους ικανότητα που προέρχεται από τη συσσώρευση στο φλοιό ανθοκυανών (κατεχίνη και επικατεχίνη) και στη σάρκα καροτενοειδών (ζεαξανθίνη) και πολυφαινολικές ενώσεις (κατεχίνη, επικατεχίνη, χλωρογενικό οξύ) εξαιτίας της ωρίμανσής τους επί του δένδρου. Είναι κοινά αποδεκτό και επιστημονικά τεκμηριωμένο από επιδημιολογικές μελέτες ότι οι ενώσεις αυτές αποτελούν ισχυρές φυτοθρεπτικές-φυτοχημικές ουσίες που προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία από πληθώρα παθήσεων».

    Τέλος σχετικά με τη διατροφική αξία του Κλαρίσιου Ροδάκινου Βελβίτα, ο Μολασιώτης υποστήριξε ότι οφείλεται σε δύο βασικούς παράγοντες:

    Πρώτον, στο μικροκλίμα της περιοχής, στο συνδυασμό, την αλληλεπίδραση του υδάτινου όγκου της λίμνης του Πολυφύτου με τα Πιέρια Όρη που διαμορφώνουν κλιματικές συνθήκες, όπως για παράδειγμα η μεταβολή, η διαφορά ημερήσιας και νυχτερινής θερμοκρασίας που καθορίζει σημαντικά ποιοτικά και αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά του καρπού. Για να δανειστώ, μια που εκδήλωση γίνεται σε οινοποιείο, ένα όρο από την οινοποιία, είναι το τερουάρ της περιοχής ένα σύνολο εδαφοκλιματικών παραγόντων και ειδικών χαρακτηριστικών της περιοχής (ανάγλυφο, παρουσία υδάτων, δασών, ηλιακής ακτινοβολίας, χλωρίδας και πανίδας) που καθορίζει τα χαρακτηριστικά των ροδάκινων του Βελβεντού, και αυτό είναι νομίζω σημαντικό να μελετηθεί στο άμεσο μέλλον

    Και δεύτερον στη ίδια τη φύση της ωρίμανσης πάνω στο δένδρο του Κλαρίσιου Ροδάκινου.

    Από βιολογική άποψη, μια ροδακινιά ανθίζει, σχηματίζει καρπούς (καρποδένει), μεγαλώνει και ωριμάζει ροδάκινα όχι για να τα συγκομίσει και να τα εκμεταλλευτεί ο άνθρωπος αλλά για να διαιωνίσει το είδος, δηλαδή ο καρπός, συγκεκριμένα το σπέρμα στο εσωτερικό του καρπού, να δώσει ένα νέο δένδρο (σπορόφυτο) αφού για παράδειγμα ο καρπός ωριμάσει και πέσει στο έδαφος κάτω από το δένδρο.

    Συνεπώς η τελική ωρίμανση του καρπού πάνω στο δένδρο, ακόμη και ορισμένες ημέρες παραπάνω παραμονής του ροδάκινου πάνω στο δένδρο, δηλ. αυτό που είναι το χαρακτηριστικό του Κλαρίσιου Ροδάκινου Βελβίτα, διευκολύνει με τον καλύτερο τρόπο την ορμέφυτη προσπάθεια του δένδρου να εφοδιάσει το καρπό στο τελικό στάδιο της ωρίμανσής του με ότι πιο πολύτιμο φυτοθρεπτικά έχει, ώστε όταν αυτό αποκοπεί από το μητρικό δένδρο να επιβιώσει και να το αναπαράγει, να το διαιωνίσει.

    asepop threptiki axia 1

    Λίγα λόγια για τον ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ:

    Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, µε κύρια προϊόντα το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονομία. Αριθμεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήμερα περίπου 6.500 στρέμματα. Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας που εφαρμόζει.

    Ο Συνεταιρισμός εξάγει ελληνικά φρούτα σε περισσότερες από 15 χώρες και επιπλέον:

    -Περιλαμβάνεται στους πρώτους Συνεταιρισμούς της χώρας που εφαρμόζουν Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με ελαχιστοποίηση της χρήσης Φυτοπροστατευτικών Σκευασμάτων εφαρμογή Συστημάτων Βιολογικής Καταπολέμησης.

    -Διασφαλίζει την υιοθέτηση των επιστημονικά ενδεδειγμένων τεχνικών καλλιέργειας από τους παραγωγούς – μέλη του για τους οποίους εξασφαλίζει ανταγωνιστικές τιμές πρώτων υλών και πρόσβαση στις αγορές του εξωτερικού.

    -Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και διαθέτει μέσω ιδιόκτητου καταστήματος στην κεντρική λαχαναγορά της Αθήνας τα προϊόντα του Συνεταιρισμού σε όλη τη χώρα και ιδίως τις τουριστικές περιοχές.

    -Εφαρμόζει προγράμματα προβολής των προϊόντων στο εξωτερικό με τη συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που ανοίγουν νέες αγορές για τους αγρότες του Βελβεντού Κοζάνης.



Πηγή

Ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Βελβεντού διοργανώνει πάρτι συγκέντρωσης φίλων δικυκλιστών διοργανώνει πάρτι στο Λόφο του Προφήτη Ηλία στο Βελβεντό στις 13/8

motove logo

 

Ο Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Βελβεντού διοργανώνει πάρτι συγκέντρωσης φίλων δικυκλιστών στο όμορφο Βελβεντό! Το πάρτι θα πραγματοποιηθεί στο Λόφο του Προφήτη Ηλία στις 13/8/23 κι ώρα έναρξης 22:00.

Σας περιμένουμε όλους

motove parti

 

 

 

Πηγή

 

Eκδήλωση προς τιμήν της ομογένειας του Βελβεντού την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 στις 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο


Dimos Velventou

Ο Δήμος Βελβεντού  σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.ΒΕ) διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν της ομογένειας του Βελβεντού

την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 στις 8:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο.

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

  1. Σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο και παρουσίαση της τρέχουσας κατάστασης του Δήμου
  2. Χαιρετισμοί των ομογενών
  3. Μουσική εκδήλωση με την Μουσική Μπάντα του ΜΟΒ.

Η βελβεντινή ομογένεια, είναι η μεγάλη δύναμή μας στα πέρατα της γης, σύμμαχος και αρωγός στη μακρόχρονη ιστορική πορεία της κοινωνίας του Βελβεντού.

Με τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ


omogeneis prosklisi dimou

 




 

Logo Dimos Velventou no white outside

 


 

Πηγή

 

Ετήσια γενέθλια χοροεσπερίδα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού την Τρίτη 15 Αυγούστου στο ΜΕΤΟΧΙ


mov xoroesperida metoxi

 

Σας καλούμε στην ετήσια γενέθλια χοροεσπερίδα του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού που θα πραγματοποιηθεί και φέτος την Τρίτη 15 Αυγούστου στο ΜΕΤΟΧΙ.
Ώρα Έναρξης 10 μ.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων 2464032190


mov xoroesperida metoxi
 


 

Η Καλλιόπη Βέττα στο Μετόχι Βελβεντού, την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 21:30μμ


kaliopi vetta


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 21:30 ΣΤΟ ΜΕΤΟΧΙ.
 
 
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΑΣΕΠΟΠ, ΜΟΒ.
 
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ.
 

 

Πηγή

 

 
 
 
 
 

Εντυπωσιακή επίδειξη μότο-κρος από τον ΜΟΤΟΒΕ στην πίστα του Βελβεντού


motove epideijh home


Επίδειξη μότο-κρος από τον ΜΟΤΟΒΕ στην πίστα του Βελβεντού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 17η Γιορτή Ροδάκινου:

 




 

Πηγή

 

“Πιάσαμε” Αύγουστο κι η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, παραμένει κλειστή για τα οχήματα με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και με την κυκλοφορία να γίνεται προς μια κατεύθυνση κι από ένα ρεύμα κάθε φορά, με τη χρήση φωτεινών σηματοδοτών


kasapidis gefira serviwn


“Πιάσαμε” Αύγουστο κι η Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων, παραμένει κλειστή για τα οχήματα με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και με την κυκλοφορία να γίνεται προς μια κατεύθυνση κι από ένα ρεύμα κάθε φορά, με τη χρήση φωτεινών σηματοδοτών. Ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, που είχε δώσει βαρύνουσα σημασία στο θέμα κι ως προς την πληροφόρηση των πολιτών, το έχει “ρίξει” στην ανακοίνωση υποψηφιοτήτων και σε ευχολόγια έξω από Mονές. Το kozan.gr επαναφέρει το θέμα στη δημοσιότητα μπας και κάποιοι από τους αρμοδίους φιλοτιμηθούν να δώσουν ακριβείς απαντήσεις σ’ ένα θέμα που απασχολεί την περιοχή περίπου 3 χρόνια κι  η επιστροφή στην κανονικότητα πηγαίνει από παράταση σε παράταση.

 

 

Πηγή

 

Ο Νίκος Κουτλιάμπας θα είναι ο καλεσμένος του Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις "Θέσεις & Αντιθέσεις" την Πέμπτη 17 Αυγούστου.


theseis kai antitheseis


Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί στο επίκεντρο!

Οι συμπράξεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε μια δύσκολη εποχή για τη χώρα. Ποιες είναι οι "συνταγές" της επιτυχημένης μακροχρόνιας διαδρομής του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού;

Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου στις 10:00 το βράδυ στο www.kozani.tv και στην τηλεόραση του FLASH.



Πηγή

 

Ήταν το πιο φρέσκο μουσικό φεστιβάλ! | Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου στους καταρράκτες του Σκεπασμένου στο Βελβεντό το "LOVESTA" με τους "BAiLDSA" - "Sakis Dovolis Trio" και Dj "INVER" σε μια μοναδική βραδιά!


Lovesta Baildsa


LOVESTA | Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Αυγούστου το πιο φρέσκο μουσικό φεστιβάλ στους καταρράκτες του Σκεπασμένου στο Βελβεντό!

Το #Lovesta είναι ένα μονοήμερο μουσικό φεστιβάλ που φιλοξενήθηκε φέτος το καλοκαίρι για πρώτη φορά στο φαράγγι της Λάφστας, στο Σκεπασμένο του Βελβεντού Κοζάνης. Με τους "BAiLDSA", "Sakis Dovolis Trio" και Dj "INVER"

Η μοναδική άγρια ομορφιά του τοπίου, με τους καταρράκτες και την απαράμιλλη θέα στη λίμνη Πολυφύτου μάγεψε τους λάτρεις της φύσης!!!

Το Berlin Bar με την ευγενική υποστήριξη του Ασεποπ Βελβεντού συνδιοργάνωσαν μια υπέροχη μουσική βραδιά!



 

 

Πηγή

ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: Φωτογραφίες από την εκδήλωση τύπου, στο Κτήμα Βογιατζή, για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “FruitUp!” για την προώθηση φρέσκων φρούτων στη Γαλλία και την Ελλάδα

 

 asepop velventou fruitup home


Ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Ενέργειες ενημέρωσης & προώθησης των φρέσκων φρούτων (ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα) στη Γαλλία και την Ελλάδα”,

με τον διακριτικό τίτλο “FruitUp!”, στο κτήμα Βογιατζή.

Στην Εκδήλωση Τύπου ο Πρόεδρος, Νικόλαος Κουτλιάμπας και ο Γενικός Διευθυντής, Ευθύμιος Μπαλάνης του ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ παρουσιάζουν το όραμα για τα επόμενα βήματα ανάπτυξης του Συνεταιρισμού, μίλησαν για τα αποτελέσματα και άλλα οικονομικά στοιχεία και αναφέρθηκαν στις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος. Τον λόγο θα πάρει ειδικός διατροφολόγος που θα αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες των φρέσκων φρούτων: ροδάκινων, νεκταρινιών και μήλων και στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων του Βελβεντού.

Ο ΑΣΕΠΟΠ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ, µε κύριο προϊόν το ροδάκινο και το νεκταρίνι, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας μας και σηµαντικό µοχλό οικονοµικής ανάπτυξης για την περιοχή του Βελβεντού Κοζάνης, αλλά και για την ελληνική οικονοµία. Αριθµεί περίπου 400 παραγωγούς ενεργά µέλη που καλλιεργούν σήµερα περίπου 6.500 στρέµµατα.

Έχει καταφέρει να είναι γνωστός και εκτός των συνόρων, χάρη στα άριστα ποιοτικά προϊόντα που παράγει και όλες τις σύγχρονες µεθόδους καλλιέργειας που εφαρµόζει. Πραγµατοποιεί και σηµαντικές εξαγωγές σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης µε κύρια αγορά αυτή της Ρωσίας. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών ξεπερνάει τα 3.250.000 κιλά. Το ποσοστό εξαγωγών αγγίζει το 40% των συνολικών πωλήσεων.






Πηγή

 

Ώρα

ΚΑΙΡΟΣ

11.49°C

Βελβεντός

Broken Clouds Humidity: 100%
Wind: NNW at 2.57 M/S

Ημερολόγιο

April 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Αρχική       Ο Σύλλογος      Το Βελβεντό      Τα Νέα μας       Επικοινωνία         Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

  Copyright © 2015 - 2023   
     Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού     

                                                                   
 Designed by  
Tech Solutions PC