Σύνδεση

Σύνδεση

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη

 

tempi accident dimos velventou

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού στη συνεδρίασή του της 6ης Μαρτίου 2023, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Βελβεντού εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη του για τους συνανθρώπους μας που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους επιβάτες.

Θεωρεί αυτονόητη την πλήρη διερεύνηση των αιτιών και την απονομή ταχείας δικαιοσύνης.

Η ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτη. Με επαρκές, εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρή τήρηση του κανονισμού κίνησης δεν συμβαίνουν δυστυχήματα, πόσο μάλλον όταν το έτος 2023 ακόμα εστιάζουμε στην έλλειψη στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας που παλαιότερα λειτουργούσαν, όπως η «σωτήρια» τηλεδιοίκηση. Η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων στις σιδηροδρομικές μεταφορές δεν πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από κανέναν.

Δυστυχώς η υποχρηματοδότηση, η ιδιωτικοποίηση και η κατάτμηση του σιδηροδρομικού έργου υποβάθμισαν τη λειτουργία του σιδηροδρόμου.

Η Κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την σωστή λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου για την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων αλλά και για την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των κλάδων της οικονομίας που χρησιμοποιούν το δίκτυο των σιδηροδρόμων της πατρίδας μας, ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα μας  τέτοια ανείπωτη τραγωδία.


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΛΛΟΥ ΒΑΓΙΑ

 

 

 

Logo Dimos Velventou no white outside

 


 

Πηγή

 

Η νέα γενιά οινοποιών της Βορείου Ελλάδος που σκίζει


wines

 

Από το Ροδοχώρι Ημαθίας και την Υδρούσα Φλώρινας μέχρι τον Βελβεντό Κοζάνης, η νέα γενιά οινοποιών βάζει το δικό της λιθαράκι στους ΠΟΠ οίνους του βορρά.

Μας ενδιαφέρει το κρασί που πίνουμε, είναι γεγονός. Και φαίνεται ότι ενδιαφέρει και τη νέα γενιά οινοποιών που αναλαμβάνει τα ηνία από τους παλιούς και μπαίνει με φόρα στην εγχώρια αγορά και όχι μόνο. Στον μακρινό βορρά, οινοποιοί από τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο έχουν ενώσει από καιρό τις δυνάμεις τους για την προώθηση της σύγχρονης εικόνας του επώνυμου ελληνικού ποιοτικού κρασιού μέσα από την Ένωση Οινοποιών Βορείου Ελλάδας.

ηγενείς αλλά και διεθνείς αμπελοοινικές ποικιλίες συνδυάζονται με την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να διευρύνει την οινική του κουλτούρα γνωρίζοντας καλύτερα το ελληνικό κρασί και τους χαρακτηρισμούς ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη). Η σκυτάλη έχει δοθεί ήδη στους νεότερους οινοποιούς, οι οποίοι διατηρούν την κληρονομιά τους με σεβασμό αλλά τολμούν να εξελιχθούν.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Στο Βελβεντό Κοζάνης, οι Μαργαρίτα Βογιατζή και Θωμάς Καμκούτης δεν έχουν κλείσει τα τριάντα τους χρόνια αλλά αποτελούν ενεργά μέλη στα οινοποιεία της οικογένειάς τους. Και οι δύο μαθαίνουν στο πλευρό της παλιάς γενιάς, υμνούν το μεσοκλίμα της περιοχής και ονειρεύονται να αναδείξουν τον Τσαπουρνάκο, μια δυναμική τοπική ποικιλία.

"Είναι αυτή η ιδιαιτερότητα που βοηθά στη σωστή φαινολική ωρίμανση του καρπού κάνοντας τα κρασιά πολύπλοκα. Ο Τσαπουρνάκος νομίζω πως είναι η ναυαρχίδα της περιοχής μας. Είναι μια ερυθρή ποικιλία η οποία έχει εγκλιματιστεί απόλυτα στην περιοχή του Βελβεντού, δίνει κρασιά με πλούσιο χαρακτήρα. Γι' αυτό αξίζει να ασχοληθούμε μαζί της και αμπελουργικά και οινολογικά" εξηγεί ο Θωμάς Καμκούτης.

Στα 28 της χρόνια, η κόρη ενός εκ των δύο ιδιοκτητών του Κτήματος Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης, έχει ενεργό ρόλο στο οινοποιείο. Η Μαργαρίτα Βογιατζή σπούδασε Οινολογία στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας αλλά λόγω της οικογενειακής φύσης της επιχείρησης, απασχολείται σε όλους τους τομείς - από την παραγωγή και τις πωλήσεις μέχρι τον οινοτουρισμό. Ζώντας από μικρή μέσα στα αμπέλια υπήρχε πάντα στο μυαλό της ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί με το κρασί. Ο παππούς της ήταν λάτρης του κρασιού και των αμπελιών και η ίδια τον θυμάται από μικρή να λέει ότι μία από τις εγγονές πρέπει να ασχοληθεί με το κρασί. Και τώρα δεν μπορεί παρά να νιώθει χαρά που εκπλήρωσε την επιθυμία του.

"Πάντα νιώθεις υπερηφάνεια όταν οι κόποι σου ανταμείβονται. Νομίζω όμως πως δεν έχει έρθει ακόμα αυτή η στιγμή για μένα. Κάθε μέρα προσπαθώ για το κάτι παραπάνω. Από την παλιά γενιά κρατάω το μεράκι, το πάθος και την αγάπη για το κρασί και την αμπελοκαλλιέργεια. Δεν αλλάζω κάτι απλά το εξελίσσω με νέες και πιο εξελιγμένες τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης", λέει η Μαργαρίτα Βογιατζή.

Ο αμπελώνας βρίσκεται ανάμεσα στους πρόποδες των Πιερίων και στη λίμνη του Πολυφύτου, με αποτέλεσμα, όπως τονίζει, να δημιουργείται ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ένα ηπιότερο κλίμα που φέρνει η μάζα του νερού που έχει η λίμνη. "Υπάρχει ένα σταθερό αεράκι στην περιοχή το οποίο ευνοεί τη βιολογική καλλιέργεια και δεν υπάρχουν πολλές ασθένειες λόγω του ότι δεν αφήνει την υγρασία να παραμείνει. Επίσης, το καλοκαίρι είναι ηπιότερη η ζέστη και τον χειμώνα οι ψυχρές μάζες δεν παραμένουν για να δημιουργήσουν παγετό. Η διάρκεια της φωτοσύνθεσης είναι μεγαλύτερη και έτσι ο τόπος αυτός είναι πολύ ευνοϊκός και δημιουργεί την ιδιαιτερότητα που έχουν τα κρασιά μας".

Εκτός από τον Τσαπουρνάκο, η Μαργαρίτα Βογιατζή θέλει να ασχοληθεί και με το Μοσχόμαυρο, μια ποικιλία όχι και τόσο γνωστή, από την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Όραμά της άλλωστε είναι η ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών και η δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οι τρεις εμφιαλώσεις του κτήματος που ξεχωρίζει είναι ο Νεαρός Τσαπουρνάκος, μια φρέσκια εκδοχή της τοπικής ποικιλίας, ο Λευκοτσικνιάς, που αποτελείται από 100% Ασύρτικο της περιοχής καθώς και το νέο απόκτημα, το Λάφιστα, ένα χαρμάνι από Ξινόμαυρο Βελβεντού και Μοσχόμαυρο.

Τέταρτη γενιά στον Αμπελώνα Καμκούτη που βρίσκεται στο Βελβεντό Κοζάνης είναι ο επίσης 28χρονος γεωπόνος Θωμάς Καμκούτης. Σε αυτό το μικρό boutique οινοποιείο, η ενασχόλησή του περιλαμβάνει όλα τα αντικείμενα, αλλά η μεγάλη του αγάπη είναι το αμπέλι.

"Ως η τέταρτη γενιά αμπελουργός και η δεύτερη οινοποιός, δε γινόταν να ξεφύγω από τον όμορφο χώρο του κρασιού. Αλλά πως μπορείς να ξεφύγεις από τη γοητεία του τρύγου, για παράδειγμα, με την κούραση, τις συγκρούσεις αλλά και την ευχαρίστηση και τα χαμόγελα όταν πρωτογεύεσαι το φρέσκο κρασί; Και υπάρχουν πολλές τέτοιες στιγμές στον χώρο του κρασιού", λέει με ποιητική χροιά, που σίγουρα έρχεται να επισφραγίσει το λαϊκό πλέον ρητό “οίνος ευφραίνει καρδίαν”.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟΥ

Το να μπαίνει το κρασί σου στη wine list ενός εστιατορίου με δύο αστέρια Michelin στη Γερμανία, δεν μπορεί παρά να σε κάνει υπερήφανο. Η στιγμή που ξεχωρίσε το Blanc de noir Chronos από 100% Ξινόμαυρο θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη του Αργύρη Αργυράκη, καθώς το να δείξει τις δυνατότητες ενός λευκού Ξινόμαυρου ήταν ένα προσωπικό στοίχημα. Ο 30χρονος οινοποιός είναι και συνιδιοκτήτης του Argyrakis Wines, ένα από τα πρώτα Βιοκλιματικά Οινοποιεία της Ελλάδας στον Τριπόταμο Ημαθίας, το οποίο τρέχει μαζί με τον αδερφό του.

Η παρουσία του κρασιού ήταν πολύ έντονη στο σπίτι, καθώς ο πατέρας του, Γιώργος Αργυράκης, εργάζεται ως οινολόγος για περισσότερα από 35 χρόνια. Και το ταξίδι της οινοποίησης, αρκετά γοητευτικό. Γι΄αυτό το αντιμετώπισε με τον δικό του τρόπο. "Δε θα ακούσετε από εμένα μια ιστορία που να λέει ότι από μικρός είχα το ταλέντο να μυρίζω και να αναγνωρίζω μυρωδιές στο φαγητό και στα ποτά. Πιστεύω περισσότερο πως τα πράγματα τα οριοθετείς εσύ, προκειμένου να χώρας μέσα σε αυτά. Από την παλιά γενιά κρατάω το πάθος τους ως προς τη διατήρηση της παράδοσης και την προστασία του αμπελιού. Αυτό που θα άλλαζα αυτήν την στιγμή είναι η εικόνα του κρασιού. Πιστεύω στην πιο δημιουργική και ελεύθερη προσέγγιση του προϊόντος καθώς και στη σύνδεση του με κοινωνικά θέματα. Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούνιο κάναμε μια ολοσέλιδη καταχώρηση για τη στήριξη μας στην LGBTQ+ κοινότητα, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, καθώς το κρασί αποτελούσε και αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης του ανθρώπου στην ιστορία του κόσμου. Οπότε θα ήθελα το κρασί να γίνει ένας κόσμος ακόμα πιο ανοιχτός προς όλους, ώστε να αυξηθεί και άλλο η δημιουργικότητα και η φαντασία στον χώρο. Όπως λέμε και μεταξύ μας, καλό είναι σε κάθε τραπέζι να έχουμε ανοιχτές φιάλες και ανοιχτά μυαλά".

Ο 38χρονος Χρήστος Ταραλάς, MSc Γεωπόνος, οινοποιός στο Οινοποιείο Ταραλά στη Φυτειά Ημαθίας και ιδιοκτήτης του Κτήματος συνεχίζει ως τρίτη γενιά την ιστορία και την παράδοση της οικογένειάς του που ξεκίνησε την ενασχόληση της με το κρασί τη δεκαετία του 1920. Τα κρασιά Ταραλά έχουν βρει τον δρόμο τους στη διεθνή αγορά και μάλιστα έχουν κάνει χαρούμενους αρκετούς οινόφιλους. Το Ξινόμαυρο Νάουσα Ταραλάς του 2007, η πρώτη εμφιάλωση του οινοποιείου, ζητήθηκε από τον Χρήστο Ταραλά στις ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον, και μάλιστα με υπογραφή σε μία φιάλη. "Το ζευγάρι ιδιοκτήτες κάβας, που μου το ζήτησε την ίδια χρονιά παντρεύτηκε και απόκτησαν το πρώτο τους παιδί, και το χαρακτήρισαν ως ένα από τα καλύτερα κρασιά που έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους".

Το Ξινόμαυρο Νάουσα Ταραλάς του 2018, το οποίο ήταν το πρώτο κρασί για το οποίο ανέλαβε ο ίδιος την ευθύνη της οινοποίησης μετά την αλλαγή σκυτάλης από τους γονείς του, διακρίθηκε ως πρώτο στην Φινλανδία σε τυφλή γευστική δοκιμή ανάμεσα σε άλλα ξινόμαυρα και πλέον διατίθεται στην συγκεκριμένη χώρα μέσω του κρατικού μονοπωλίου.

Για τον Αργύρη Αργυράκη, το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδανικό για την ποικιλία του Ξινόμαυρου. Ο στόχος τους ως οινοποιείο είναι να εξερευνήσουν όλες τις δυνατότητες του. "Οι διάφορες θερμοκρασίας, μεταξύ μέρας και νύχτας, βοηθάει την ποικιλία να αναπτύξει το χρώμα της αλλά όχι μόνο. Το μικροκλίμα της περιοχής μάς βοηθάει στο να δημιουργούνται πολύπλοκα Ξινόμαυρα με τεράστιες δυνατότητες εξέλιξης και παλαίωσης. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, λόγω κλιματικής αλλαγής έχει αυξηθεί η θερμοκρασία, κάτι που σιγά σιγά διαφοροποιεί και τις ιδανικές συνθήκες για αυτήν την ποικιλία. Αυτό το θέμα είναι ακόμα προς παρακολούθηση" καταλήγει.

Ο αμπελώνας του Κτήματος Ταραλά προστατεύεται με τη σειρά του από το μικροκλίμα της περιοχής, καθώς περιβάλλεται από δάσος και επειδή καλλιεργούν βιολογικά δεν έχουν χημικές επιρροές στο σταφύλι. "Επίσης λόγω της σύστασης του εδάφους προσδίδει χαρακτηριστική οξύτητα στο σταφύλι, που δεν λείπει άλλωστε από το Ξινόμαυρο, η οποία μας επιτρέπει να δημιουργούμε κρασιά με έντονο χαρακτήρα και μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης".

Το Ξινόμαυρο αποτελεί μια πρόκληση για τους οινοποιούς, καθώς πρόκειται για μια ποικιλία που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για πειραματισμούς. "Είμαστε οι μόνοι που παράγουμε ερυθρό αφρώδες οίνο στην Ελλάδα και έχουμε σκοπό να βγάλουμε κι άλλες εκδοχές πάντα με Ξινόμαυρο αποκλειστικά" λέει ο Χρήστος Ταραλάς, που έχει ως όραμα να χαρακτηριστεί το οινοποιείο ως το κτήμα του Ξινόμαυρου, όπου θα παράγουν εκτός από κρασιά σε όλες τις εκδοχές, και άλλα προϊόντα σε εμπορικές ποσότητες μόνο από Ξινόμαυρο, όπως αμπελόφυλλα, βαλσαμικό ξύδι, γλυκό κρασί κ.α. Ο ίδιος ξεχωρίζει σίγουρα την εμφιάλωση του Νάουσσα Ταραλάς 2007, την πρώτη εμφιάλωση του ερυθρού αφρώδους ‘Aphrodite’ του 2018 και την εμφιάλωση του λευκού Blanc Xinomavro 2020.

"Προσωπικά δεν νιώθω ότι έχω καταφέρει να “δαμάσω” την ποικιλία του Ξινόμαυρου, στην οποία βρίσκω πολύ δημιουργικό χώρο για να “παίξω”. Πιστεύω επίσης και σε μια άτυπη εξειδίκευση στους οινολόγους, έτσι και εγώ επέλεξα να ειδικευτώ στο Ξινόμαυρο. Άλλωστε είμαστε ένα μικρό και νέο Κτήμα, οπότε έχω αφοσιωθεί στο να είναι μια διαφορετική έκφραση του Ξινόμαυρου. Θυμάστε μου, σας μίλησα για το Ξινόμαυρο;" προσθέτει ο Αργύρης Αργυράκης.

Στα τριάντα του χρόνια, ο Χριστόφορος Γεωργιάδης, διαχειρίζεται το οικογενειακό οινοποιείο Αργατία στο Ροδοχώρι της Νάουσας. Με σπουδές πάνω στην Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών στη Δράμα, αποτελεί τη δεύτερη γενιά του οινοποιείου.

Η περιοχή της Νάουσας είναι γνωστή για τα κρασιά μακράς παλαίωσης από την ποικιλία Ξινόμαυρο. Όπως εξηγεί, είναι το κλίμα της περιοχής - μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού - σε συνδυασμό με το πλούσιο μωσαϊκό του εδάφους και την επίδραση του επιβλητικού μας βουνού, του Βερμίου, που συμβάλουν στην δημιουργία πολλών ιδιαίτερων terroir στη Νάουσα. Οι δικοί τους αμπελώνες, βρίσκονται στη βορειότερη και πιο δροσερή περιοχή της ζώνης, σε δύο διαφορετικούς αμπελότοπους. Στη Λάκκα, με τα εδάφη να είναι πιο ελαφριά, τα σταφύλια ωριμάζουν το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Στην Κράστα όπου τα εδάφη είναι πιο βαριά και η μέση θερμοκρασία μικρότερη σε σχέση με τη Λάκκα, τα σταφύλια ωριμάζουν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. “Και οι δύο περιοχές δίνουν τυπικά Ξινόμαυρα, με διαφορετικό χαρακτήρα. Πλουσιότερες τανίνες, οξύτητα, πιο στιβαρή δομή στην Κράστα, πιο φρουτένια, με πιο έντονη μύτη, μαλακότερες τανίνες και πιο 'εύκολα' κρασιά η Λάκκα" λέει χαρακτηριστικά.

Στη Νάουσα, ωστόσο, υπάρχει μια άγνωστη σχετικά λευκή τοποποικιλία, το πρεκνάδι ή πρεκνιάρικο (πρέκνα = φακίδα) και οι οινοποιοί που ασχολούνται με την καλλιέργεια και οινοποίησή του είναι λίγοι. Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης θα ήθελε να πειραματιστεί και ο ίδιος στο μέλλον με τη λευκή αυτή ποικιλία γιατί πιστεύει πως δεν πρέπει να χαθεί από την περιοχή.

“Κάθε φορά που κάποιος πίνει ή δοκιμάζει τα κρασιά μας και του αρέσουν, εγώ νιώθω πολύ περήφανος” καταλήγει. Από την παλιά γενιά κρατάει πολύ σφιχτά τη γνώση και την τεράστια εμπειρία που έχουν οι γονείς του στον χώρο, χωρίς αυτό να στέκεται εμπόδιο στο να αποκτήσει τη δική μου. “Φυσικά και έχω αλλάξει ορισμένα πράγματα και διαρκώς πειραματίζομαι με διάφορες τεχνικές στο κομμάτι της οινοποίησης. Έχω συνδυάσει της εμφιαλώσεις που ξεχωρίζω με τα κυρίαρχα αρώματά τους. Όταν εμφιαλώνουμε, μυρίζω το κρασί με το ποτήρι μου και φτιάχνω μια ανάμνηση. Έτσι θυμάμαι πως το 2021 όταν εμφιαλώσαμε το κρασί ΝΕΥΜΑ 2019, μέχρι και ο χώρος της εμφιάλωσης μύριζε κόκκινα βατόμουρα. Το 2020 στην εμφιάλωση της Νάουσας 2018, ξεχώρισα το άρωμα του κερασιού. Το 2021 εμφιαλώθηκε το πρώτο ροζέ κρασί μας, το οποίο γέμισε με το άρωμα του τριαντάφυλλου το χώρο εμφιάλωσης”.

Στο Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Ημαθίας, η 43χρονη Γεωργία Φουντή δραστηριοποιείται στην οικογενειακή επιχείρηση εδώ και 19 χρόνια αξιοποιώντας τις σπουδές της στη διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Ξεκίνησε να βοηθάει στο οινοποιείο από όταν ήταν δεκατριών χρονών και μέχρι σήμερα έχει να θυμηθεί πολλές όμορφες στιγμές σε αυτή τη δουλειά, που την κάνουν να νιώθει υπερηφάνεια.

“Οι σημαντικότερες είναι όταν ο κόσμος δοκιμάζει τα κρασιά σου και ακούς διθυραμβικά σχόλια γι’ αυτά ή ακόμη και για σένα τον ίδιο. Όπως γνωρίζουμε όλοι το προϊόν που παράγουμε αντικατοπτρίζει ως ένα βαθμό τον χαρακτήρα μας ως άνθρωπο. Τότε πραγματικά νιώθω υπερήφανη. Αισθάνεσαι ότι αναγνωρίζετε η δουλειά που κάνεις” εξηγεί.

Για την ίδια, η προηγούμενη γενιά είναι αυτή που ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο στους νεότερους και έδωσε πάλι πνοή στον αμπελώνα της Νάουσας. “Οι γνώσεις τους, κυρίως σε ό,τι αφορά το αμπέλι αλλά και στην παραγωγή κρασιού είναι πραγματικά ανεκτίμητες, βασίζονται όμως περισσότερο στην εμπειρία και όχι τόσο στην επιστημονική κατάρτιση. Εδώ λοιπόν έρχεται η νέα γενιά με την επιστημονική της πλέον γνώση να εξελίξει και να βελτιώσει την είδη υπάρχουσα σημαντικότατη προσπάθεια. Δεν αλλάζουμε λοιπόν κάτι απλά κρατάμε σαν φυλαχτό ό,τι έχουν να μας πουν, ακούμε, αφουγκραζόμαστε και προσπαθούμε να προχωράμε πάντα έχοντας ως στόχο το καλύτερο”.

Το όραμά της για την περιοχή είναι να δοθούν άδειες για να φυτευτούν περισσότερα αμπέλια με Ξινόμαυρο και φυσικά να γίνουν και άλλα οινοποιεία. “Να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ξαναβάλουμε τη ζώνη της Νάουσας στη θέση που της αξίζει και το Ξινόμαυρο να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Θέλει προσπάθεια, υπομονή, επιμονή αλλά νομίζω ότι έχει τα φόντα για να γίνει”.

ΤΟ ΜΟΣΧΟΜΑΥΡΟ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αμπελουργός και οινοποιός, ο 38χρονος σήμερα Νίκος Πάντος μεγάλωσε μέσα στα αμπέλια, γνωρίζοντας από μικρός όλες τις εργασίες. Η γνώση εξελίχθηκε σε πάθος για το κρασί. Στο ακριτικό Οινοποιείο Πάντου στην Υδρούσα Φλώρινας, ο ίδιος αναλαμβάνει όλα τα καθήκοντα, από τα αμπελοτόπια του κτήματος έως την παραγωγή των κρασιών,

“Περηφάνεια για τη δουλειά μου ένιωσα όταν άρχισαν να βραβεύονται τα κρασιά που παράγω ο ίδιος χωρίς την βοήθεια του πατέρα μου. Από την παλιά γενιά κρατάω την εμπειρία που έχουν πάνω στη δουλειά. Αυτό βοηθάει να μην κάνεις τα ίδια λάθη και ταυτόχρονα να βελτιώνεσαι. Έχω αλλάξει τον τρόπο οινοποίησης, ωρίμανσης και παλαίωσης των κρασιών” εξηγεί.

Το μικροκλίμα τις περιοχής με 740 μέτρα υψόμετρο ευνοεί των αμπελώνα. Τον χειμώνα έχουν χιόνι και πολλές βροχές, γεγονός που εξασφαλίζει στα αμπέλια την απαραίτητη υγρασία, όπως εξηγεί. Το καλοκαίρι, σημειώνονται μεγάλες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις μέρας (32) και νύχτας (12) που είναι κατάλληλες για τη σωστή ωρίμανση των σταφυλιών, τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν στο κρασί, τη διατήρηση των αρωμάτων με έντονο φρούτο και την υψηλή οξύτητα.

Ασχολούνται με το Μοσχόμαυρο, την ποικιλία που φύτεψε ο παππούς του και που υπάρχει στον οικογενειακό αμπελώνα από το 1982. “Όταν πραγματοποιήσαμε μια αναδιάρθρωση του αμπελώνα κρατήσαμε αυτόν τον κλώνο και έτσι παράγουμε το ροζέ κρασί μας από το Μοσχόμαυρο. Το όραμα που έχω για την περιοχή είναι να φυτευτούν και άλλα αμπέλια και να επεκτείνουμε το Οινοποιείο. Να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι για την επόμενη γενιά”.



Πηγή

 

Δήμος Βελβεντού: Αυτά είναι όλα τα έργα που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023

 

dimos velventou

 

Αυτά είναι όλα τα έργα που περιλαμβάνει το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023 στο Δήμο Βελβεντού.

texniko programma dimou velventou 2023

texniko programma dimou velventou 2023 1

 

texniko programma dimou velventou 2023 2

 

texniko programma dimou velventou 2023 3

 

 

 

Πηγή

 

24 ώρες… στον Βελβεντό – Ο τόπος που ησυχάζει τον Άνθρωπο!


24wres sto Velvento

Όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις, νιώθεις ότι, η περιοχή του Βελβεντού αποκαλύπτεται απλόχερα μπροστά σου, χωρίς φραγμούς, και χωρίς τουριστικά πρέπει!

 

Γράφει ο Παντελής Τζερτζεβέλης

Φίλες και φίλοι ταξιδιώτες, νομίζω ότι οι τελευταίες ημέρες του Φλεβάρη, είναι εκείνες που ξεσηκώνουν ευχάριστα το μυαλό μας καθώς, πλησιάζει το ταξίδι της Καθαρής Δευτέρας!

Σίγουρα όλοι, θα έχετε ρωτήσει κάποιους φίλους ή αναζητήσατε κάποιες ιστοσελίδες, προκειμένου να επιλέξετε έναν προορισμό που σας εμπνέει και προδιαθέτει θετικά, να επισκεφθείτε! Ίσως, είναι η μοναδική χρονική περίοδος που, δεν θα επιλέξετε κάποιο Ελληνικό νησί, παρά κάποια περιοχή της χώρας μας η οποία κρατά έθιμα και παραδόσεις ζωντανά, μέσα από εκδηλώσεις οι οποίες μένουν χαραγμένες στην μνήμη μας για μια ζωή.

Για μένα τον «πολυταξιδευμένο» Δημοσιογράφο του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο οποίος, πιστεύω ότι, η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός», σας εγγυώμαι ότι: ¨στον Βελβεντό του Νομού Κοζάνης, θα απολαύσετε όμορφες εικόνες περιπλανώμενοι, σε κάποια, από τα καλύτερα μέρη της Ελλάδας¨ Έτσι …όταν με το καλό επιστρέψετε σπίτι σας οι «μπαταρίες» της ψυχής θα είναι επαρκώς φορτισμένες!

24wres sto Velvento 2

Οδηγήστε αργά!

Το να ταξιδεύει κανείς στην Ελλάδα, αποτελεί εμπειρία ζωής, ακόμη και εν έτη 2023, καθώς ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο χρόνο ξετυλίγεται στο πέρασμα των παλιών μικρών χωριών, που διέρχεται η Εθνική Οδός, Κοζάνης- Λάρισας. Είτε ως οδηγοί, είτε πάλι ως επιβάτες ενός λεωφορείου των ΚΤΕΛ τα οποία, εξακολουθούν να συνδέουν τη χώρα, από την μια, μέχρι την άλλη άκρη!

Στο νομό Κοζάνης, η διάβαση της γέφυρας της Λίμνης του Αλιάκμονα, σηματοδοτεί το πέρασμα του ταξιδιώτη σε μια περιοχή η οποία, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από κάποιο πίνακα ζωγραφικής, που τυχαία κόλλησαν τα μάτια σας πάνω του!

24wres sto Velvento 1

Μόλις 10 χιλιόμετρα αριστερά από την γέφυρα, ξεκινά ένας τόπος ευλογημένος, με Ροδακινιές, Αμπέλια, καταρράκτες, και μια κοινωνία πολιτών η οποία σε καθημερινή βάση πασχίζει για τον τόπο που μένει και αγαπά! Κάθε φορά που τα βήματά μου με οδηγούν στον Βελβεντό, στο μυαλό μου έρχονται αναμνήσεις της περασμένης μου επίσκεψης, καθώς οι φίλοι & κάτοικοι του, φρόντισαν να περάσω αξέχαστα!

Αρκεί κανείς να περιηγηθεί στα πεντακάθαρα & καλοστρωμένα σοκάκια του οικισμού, που οδηγούν στη Κεντρική Εκκλησία του Βελβεντού, την Κοίμηση της Θεοτόκου! Ένα Μεταβυζαντινό Μνημείο του 1804, που πρέπει να δείτε απαραιτήτως. Ο οικισμός είναι αξιοθαύμαστος και σε κάθε του μέτρο υποδηλώνει τη νοικοκυροσύνη των κατοίκων, που ζουν και αναπνέουν κάτω από τις χιονισμένες κορυφές των Πιερίων Ορέων, οι οποίες στέλνουν ευλαβικά τα νερά των πηγών τους, στο φαράγγι του «Σκεπασμένου»!

24wres sto Velvento 6

Εκεί, οι περίφημοι καταρράκτες, όχι μόνο κλέβουν την παράσταση στο τοπίου, αλλά σε αναγκάζουν να μείνεις και να τους χαζεύεις για ώρα πολύ.
Όπου κι αν γυρίσεις να κοιτάξεις, νιώθεις ότι, η περιοχή του Βελβεντού αποκαλύπτεται απλόχερα μπροστά σου, χωρίς φραγμούς, και χωρίς τουριστικά πρέπει!

Στον Βελβεντό του Νομού Κοζάνης, ο χρόνος «κάνει στάση» με τρόπο κομψό, λες και δεν τον νοιάζει τίποτε άλλο εκτός από το να γίνει ο ταξιδιώτης, ένα με τις ομορφιές του!

Αξίζει να επισκεφτείτε τον ιδιαίτερο παραδοσιακό οικισμό, τις ημέρες της Αποκριάς όπου, λαμβάνει χώρα το φημισμένο του καρναβάλι, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά γεγονότα στην Ελλάδα, με χορό και τραγούδι γύρω από τις φωτιές της γειτονιάς, συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες από όλη την χώρα!

24wres sto Velvento 5

 

Στις εκδηλώσεις του Βελβεντού οι ντόπιοι θα σας κεράσουν σπιτικές λιχουδιές, κεφτεδάκια και άφθονο κρασί. Αν είστε λάτρης της Παραδοσιακής μουσικής όπως εγώ, τότε έχετε ακόμη ένα λόγο για να επισκεφτείτε τον Βελβεντό! Δεν είναι άλλως εκτός από το να ακούσετε τα διάσημα συγκροτήματα πνευστών τα λεγόμενα «Χάλκινα».

Όχι δεν τελειώσατε ακόμα! Η περιήγηση δεν σταματά εδώ. Αλήθεια, μήπως γνωρίζατε ότι στον Βελβεντό, παράγονται μερικά από τα καλύτερα Κρασιά στην Ελλάδα; Λοιπόν ναι! Ο Βελβεντός Κοζάνης φημίζεται και για τα Κρασιά του! Ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο και το ντόπιο Τσαπουρνάκο, τα οποία παράγουν επιμελώς, και με πολύ μεράκι, το Κτήμα Βογιατζή, και ο Αμπελώνας Καμκούτη.

24wres sto Velvento 3

 

Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας, τα φημισμένα σιροπιαστά Τουλουμπάκια από το εργαστήριο της οικογένειας Ζανδέ. Έτσι, για να γλυκάνετε τον ουρανίσκο σας, και να θυμάστε για πάντα, την απόδραση που κάνατε στον «εναλλακτικό Βελβεντό» με τα κρυφά του μυστικά!

Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε στον Βελβεντό… πολύ καλά θα κάνετε! Υπάρχουν παραδοσιακοί Ξενώνες με ωραίο στυλ όπου η διαμονή, θα σας μείνει αξέχαστη! Πριν από τους Ξενώνες όμως, και αμέσως μετά, από την ωραία περιήγηση την οποία κάνατε, επισκεφθείτε κάποια από τις τοπικές Ταβέρνες, στις οποίες θα βρείτε πιάτα πολύ χορταστικά, τα οποία, θα σβήσουν με μιας, την πείνα του στομάχου σας!

24wres sto Velvento 4

Το Λαογραφικό Μουσείο, το άφησα στο τέλος, γιατί; Απαιτεί ιδιαίτερη προσέγγιση! Αρκεί να εισέλθετε σε κάποιο από τα δωμάτιά του, και αμέσως θα νιώσετε ότι η «μηχανή του χρόνου» λειτουργεί αντίστροφα, καθώς λαμβάνει χώρα μια χρονική περιήγηση που αφορά τις ασχολίες των «ηρωικών» κατοίκων του Βελβεντού, από τον περασμένο αιώνα. Επαγγέλματα ξεχασμένα, για τους περισσότερους από εμάς τους «πρωτευουσιάνους», όχι όμως για την τοπική κοινότητα της περιοχής καθώς μέσα από αυτά τα επαγγέλματα, ουκ ολίγοι κάτοικοι προόδευσαν, και αποτέλεσαν παράδειγμα για… τους υπολοίπους.

Η ηρεμία του μυαλού και της ψυχής είναι μεγάλο πράγμα! Μακάρι ο καθένας μας να έβρισκε τη δύναμη να βοηθήσει το μυαλό του, να λησμονήσει κάθε τί αρνητικό, και στην πραγματικότητα, να ξαναγεννηθεί! Ο Βελβεντός, είναι ο τόπος που ησυχάζει τον άνθρωπο! Το συναίσθημα της ηρεμίας, κυριαρχεί στον επισκέπτη, ο οποίος την απολαμβάνει απλόχερα μέσα στην καρδιά της μητέρας φύσης, Ακόμη και αν μείνει για 24 ώρες.

24wres sto Velvento 7

 

 

Πηγή

Πρόσκληση του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού στη συνεστίαση των μελών του την Μεγάλη Αποκριά στο Εξοχικό Κέντρο “Μετόχι”


mov prosklisi


Ο Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού, σας προσκαλεί στη συνεστίαση των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της  Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς, 26  Φεβρουαρίου, στο Εξοχικό Κέντρο “Μετόχι”.


mov prosklisi metoxi

Τηλέφωνο κρατήσεων 2464032190

     Το Δ.Σ. του ΜΟΒ

 

 


Πηγή

 

Δήμος Βελβεντού: Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ΡΑΕ με την άδεια διανομής φυσικού αερίου στο Βελβεντό


fisiko aerio Velvento

Δημοσιεύτηκε χτες (20/2/2023) η απόφαση 781/2022 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την Άδεια Διανομής Φυσικού Αερίου στο Δήμο Βελβεντού. Παράλληλα δημοσιεύτηκαν και οι αντίστοιχες άδειες για τους Δήμους Σερβίων και Βοϊου. Νέος αγώνας ξεκινά και από τους τρεις Δήμους για να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Εκ μέρους του Δήμου ευχαριστούμε τον βουλευτή Νομού Κοζάνης κ. Γ. Αμανατίδη για την ενασχόλησή του με το όλο θέμα από την αρχή αυτής της υπόθεσης.

ΑΔΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ 21 2 2023

 

 

 

 

 

Logo Dimos Velventou no white outside

 


 

Πηγή

 

 

 

M. Παπαδόπουλος: “Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ στο Δήμο Βελβεντού


m.papadopoulos


Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ στο Δήμο Βελβεντού
 Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών χρηματοδοτεί με 500.000 ευρώ το Δήμο Βελβεντού για έργα αποκατάστασης και συντήρησης οδοποιίας οικισμών
 Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν χρηματοδοτήσεις & άλλων Δήμων του Νόμου Κοζάνης!
 
 
 
 
 
 

Δήμος Βελβεντού: Ψήφισμα για την απομάκρυνση του ATM της ALPHA BANK

Dimos Velventou


ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΤΜ ΤΗΣ ALPHA BANK

Με την 9/2023 Απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα: 

Στις 25/1/2023 πληροφορηθήκαμε από τρίτους κι όχι από την ίδια την ALPHA BANK ότι αποσύρθηκε η Αυτόματη Ταμιακή Μηχανή που η τράπεζα είχε εγκατεστημένη στην έδρα του Δήμου Βελβεντού. 

Είχαμε μια άμεση επικοινωνία με την Διευθύντρια του καταστήματος Κοζάνης, κ. Γκατζόφλια, η οποία επίσης ενημερώθηκε εκ των υστέρων για την απομάκρυνση του ΑΤΜ.

Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια Διεύθυνση της Τράπεζας στην Αθήνα. Δεν κατέστη δυνατόν. Ουδεμία απόκριση από την Τράπεζα. Μόνο μαγνητοσκοπημένες οδηγίες στο τηλεφωνικό της κέντρο. 

Επισημαίνουμε ότι δεν υπήρξε η παραμικρή ευαισθησία από την πλευρά της Τράπεζας να ενημερώσει το Δήμο από λίγες μέρες νωρίτερα για να συζητηθεί η απόφασή της που υποβαθμίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών-πελατών της και να αναζητηθεί ενδεχομένως μια λύση.

Τελικά σε επιβράβευση της εμπιστοσύνης των βελβεντινών πελατών της η ALPHA BANK καταργεί την Αυτόματη Ταμιακή Μηχανή, η οποία εξυπηρετεί επίσης τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών θεωρώντας αμελητέα την «προστιθέμενη αξία» που βάζει η κοινωνία του Βελβεντού στο ενεργητικό της Τράπεζας.

Είναι προφανές, ότι η τραπεζική λογική προσκρούει στην κοινωνική διάσταση της εξυπηρέτησης που έχει ανάγκη η επαρχία. Προφανώς κατά το επιχειρηματικό και επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας τα πάντα οφείλουν να υπολογίζονται με γνώμονα το κέρδος, ασχέτως άλλων σημαντικών λόγων. 

Για την εξέλιξη αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού αποφάσισε ομόφωνα 

Να στηλιτεύσει αυτήν την σκληρή και άδικη για το κοινό στάση της Τράπεζας και να ζητήσει από την Διοίκησή της να αναθεωρήσει την άποψή της. Η Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή πρέπει να παραμείνει στο Βελβεντό. 

Να ζητήσει συνάντηση του Δήμου με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας για την συζήτηση και εξεύρεση λύσης. 

Να ζητήσει για μια ακόμη φορά από την Κυβέρνηση να στηρίξει τις «άγονες γραμμές» για τέτοιες υπηρεσίες (τράπεζες, ΕΛΤΑ), αναλαμβάνοντας τα ανελαστικά έξοδα λειτουργίας για την παραμονή τους στους μικρούς επαρχιακούς δήμους. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη δεν πρέπει να είναι μόνο εξαγγελία, αλλά και πράξη. 

Να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο φορέα και στα ΜΜΕ.  

 

 

Logo Dimos Velventou no white outside

 


 

Πηγή

 

Απόκριες 2023 στο Βελβεντό – Πρόγραμμα εκδηλώσεων


apokria 2023 velvento

 
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ



 Τετάρτη 15/2/2023

Στις 15:00 Αποκριάτικο πάρτυ στο καφέ μπαρ ΜΟΡΦΗ

Διοργάνωση: Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βελβεντινές Φωνές

Τσικνοπέμπτη 16/2/2023

Τσίκνισμα στο προαύλιο του Δημοτικού και στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου.

Διοργάνωση: Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων και Δήμος Βελβεντού

Κυριακή 19/2/2023

Στις 17:00 Παιδικός χορός στο καφέ μπαρ ΜΟΡΦΗ

Διοργάνωση: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου

Παρασκευή 24/2/2023

Στις 20:00 Κεντρικός Φανός στην Κεντρική Πλατεία.

Διοργάνωση: Δήμος, ΔΗ.Κ.Ε.ΒΕ., ΚΑΠΗ, Εθελοντές

Σάββατο 25/2/2023

  • Στις 12:00 Παιδική εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία

Διοργάνωση: Δήμος Βελβεντού & Σύλλογος Γονέων Δημ. Σχολείου

  • Στις 20:00 Φανός Γειτονιάς «Καστανάρα του Μπγάδι»

Διοργάνωση: Γειτονιά «Καστανάρα του Μπγάδι» και Δήμος

Κυριακή 26/2/2023

  • Στις 12:00 Αποκριάτικη παρέλαση καρναβαλιών στον Πεζόδρομο

Διοργάνωση: Δήμος, Σχολεία και εθελοντές

  • Στις 13:00 Χορός Μ.Ο.Β. στο Μετόχι

Διοργάνωση: Μορφωτικός Όμιλος Βελβεντού

  • Στις 20:00 Φανός στον οικισμό της Αγίας Κυριακής

Διοργάνωση: Δήμος, Κοινοτικό Συμβούλιο, Σύλλογος ΤΣΙΟΥΚΑ

  • Στις 20:00 Πάρτυ νεολαίας στην Κεντρική Πλατεία

Διοργάνωση Δήμος και νεολαία

Καθαρή Δευτέρα 27/2/2023

Στις 11:00 Παραδοσιακή φασολάδα στον Αη-Λια

Διοργάνωση: Δήμος και ΚΑΠΗ


ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ & ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ-ΔΗΚΕΒΕ


 

 

 

Logo Dimos Velventou no white outside

 


 

Πηγή

 

Πρόσκληση σε Ημερίδα του Βουλευτή Γ. Αμανατίδη στο Βελβεντό

 

Hmerida Velvento Prosklisi

Πρόσκληση

Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνουμε την
Παρασκευή 17/02/2023 και ώρα 19:30μμ στο Πνευματικό Κέντρο
Βελβεντού με θέμα : ‘’Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) – Δεδομένα και
ευκαιρίες’’

Η παρουσία σας θα είναι χρήσιμη στην αξιοποίηση της νέας προοπτικής.
Ευχαριστούμε.

Γιώργος Αμανατίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης - ΝΔ


Δείτε την πρόσκληση  ΕΔΩ

 

 

 

logo final with bold text white1979x1746

 

Ώρα

ΚΑΙΡΟΣ

14.49°C

Βελβεντός

Broken Clouds Humidity: 47%
Wind: 0.51 M/S

Ημερολόγιο

November 2023
Mo Tu We Th Fr Sa Su
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Αρχική       Ο Σύλλογος      Το Βελβεντό      Τα Νέα μας       Επικοινωνία         Χρήσιμα Τηλέφωνα

 

  Copyright © 2015 - 2023   
     Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού     

                                                                   
 Designed by  
Tech Solutions PC